Istoric

Prima atestare documentara  a Agrijului dateaza din 1459, deşi dovezile arheologice arată că locuirea acestor teritorii este mult mai veche.
    In Monografia Salajului (1908) de D.Stoica si I.P. Lazar, Agrijul este mentionat drept comuna curat ramaneasca, odinioara locuita de daci si  romani, ale caror urme se mai  vad.
   La data respectiva existau 763 de locuitori, era o biserica de piatra greco-catolica, exista o scoala confesionala din piatra, zidita in 1895, cu invatator calificat. Hotarul satului era de 3658 de iugare, locuitorii fiind in mare majoritate agricultori , iar cei saraci fiind slepari (cioplitori in lemne).
   Este pomenita in  anul 1671 existenta unei biserici de lemn cu hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel
   Cealalta localitate a comunei, Rastoltu Desert, este mentionta documentar pentru prima data in anul 1600, sub numele Also Rajtocz. In documente este mentionata existenta unei biserici de lemn, care dateaza din anul 1802 cu hramul ,, Adormirea Maicii Domnului ‘
Denumirea localitatii si a vaii ,,Agrij’’ provine de la latinescul,,Aager-gri’’ = ogor, camp , teren favorabil pentru agricultura , denumire data de cuceritorii romani.
   Pe teritoriul comunei au fost descoperite si studiate monumente  si situri arheologice , care dovedesc ca pe aceste meleaguri au existat asezari omenesti ince din epoca neolitica si eneolitica , din care amintim urmatoarele; in satul Agrij in locul numit ,,La piatra;; asezare din epoca bronzului, cultura,,Cotofeni’’ , In satul Rastoltu Desert  asezare din epoca neolitica ,cultura ,,Tiszapolgar’’ si asezare din epoca eneolitica.
   Teritoriul comunei a fost cuprins in aria de raspandire a marilor rascoale din feudalism(1437-1514,1703-1711,1784).

Ești aici: Home Istoric